.

.

Pantai Wild tahunan 'Sardine Run' telah menjadi salah satu dokumentari televisyen yang utama.

The pilchard atau sardin, (Sardinops sagax), baka dalam jumlah yang amat besar terhadap Bank Aghulas daripada Afrika Selatan Eastern Cape Province. Sardin biasanya tidak terdapat dalam air yang agak panas KwaZuluNatal di mana diet pilihan mereka planckton dan kerang-kerangan kecil tidak adalah seperti yang banyak seperti dalam Cape perairan. Setiap tahun, untuk tahap yang lebih besar atau lebih kecil, berlawanan sejuk pantai bergerak dari selatan ke utara terhadap biasa utara-selatan semasa menggoda sardin untuk mengembangkan wilayah mereka ke utara.

Sardin tidak, seperti yang lazim dipercayai, dalam beting berkumpul tunggal. Mereka berada dalam apa yang dikenali sebagai Shoals juruterbang dan Shoals utama. The Shoals utama boleh menjadi besar - beberapa kilometer panjang. Mereka begitu padat bahawa pada masa-masa mereka mengurangkan oksigen dan jumlah yang besar asphixiate laut itu - mati kelaparan oksigen. Ini sumber yang besar makanan untuk pemangsa dihadiri oleh beratus-ratus ikan yu - yang tembaga atau gangsa penangkap ikan paus yu (Carcharhinus brachyurus) adalah yang paling banyak tetapi Sand Tiger Shark , Blacktip Shark , Dusky Shark, Tiger Shark dan Bull Shark dan Putih Besar jerung juga sebagai keterangan. Terdapat jumlah yang besar ikan lumba-lumba sekitar 20,000 Dolphins Common, 2500 Botol Dolphins malah Orca, yang pembunuh ikan paus (Orcinus orca ). Sebenar ikan paus Bryde itu, kelasa dan Minkes juga dilihat dalam jumlah yang besar.

Tidak semua pemangsa berada di laut. Penghijrahan ini diikuti oleh nubers besar marin burung-Cape gannets, Terns Common, Putih Chin dan Wilson Storm Petrils, Sub Antartic Skua dan Albatross- Black terpelajar, Grey diketuai, Yellow Hidung dan Shy Albatross.

Walaupun tidak begitu biasa, kita seharusnya melihat bulu meterai Cape, (Arctocephalus pusillus).

Bilangan sardin terlibat kelihatan berbeza-beza mengikut suhu dan kekuatan berlawanan pantai yang seperti juga lokasi sebenar di mana sardin muncul dan hilang dari pantai. Titik paling selatan untuk sardin hadir adalah sekitar East London di Eastern Cape Province tetapi ia boleh menjadi lebih utara lagi. Sardin biasanya sampai ke utara sehingga ke Sungai Mtamvuna kemudian hilang ke laut pada satu ketika di antara Mtamvuna dan Durban, sekali lagi bergantung kepada suhu air dan kekuatan semasa. Ini bermakna bahawa untuk mempunyai peluang yang munasabah untuk melihat sardin dalam jumlah yang besar - dan, sudah tentu, jerung, Dolphins, Ikan Paus dan spesies lain yang berkaitan - satu mesti terletak pada 'Wild Coast' antara Kei dan Mtamvuna Rivers.

Di Natal atau Cape bawah Sungai Kei, peluang melihat Shoals lebih besar wujud tetapi kita bercakap mungkin kemungkinan 25%. Atas sebab ini dan walaupun logistik sukar terlibat, kita mendasarkan diri kita di tengah-tengah Pantai Liar di Port St Johns. Tiada kelab-kelab menyelam ditubuhkan di kawasan terpencil ini jadi kami perlu mengambil bot, pemampat dan menyelam pasukan kami sendiri untuk meningkatkan bahawa 25% kemungkinan untuk lebih dekat dengan 100%.

Syarat menyelam

Kami merancang untuk menunjukkan salah satu phenomenums paling hebat semula jadi Bumi - penghijrahan berjuta-juta-juta sardin dan sejumlah besar pemangsa yang menjadi mangsa kepada mereka. Ini bukan satu menyelam rutin di mana kita boleh mengambil pelancaran 08h30 dan jangka pendek untuk laman menyelam. Kami akan melancarkan awal dan menghabiskan banyak, banyak jam di laut. Tiada masa untuk meminta bantuan untuk mendapatkan wetsuit anda. Kadang-kadang kita akan mencari yu atau Dolphin - mungkin Orca - aktiviti dan tidak ada masa yang lebih untuk merebut silinder anda - hanya topeng, snorkel dan sirip dan kita pergi. Banyak menunggu dan apabila ia berlaku - banyak tindakan pantas.

Tidak semua aktiviti di bawah ombak. Kami akan menghabiskan masa yang sangat produktif dalam bot memerhati, penggambaran dan mengambil gambar kambing domba besar burung menyelam ke dalam Shoals sardin, ikan paus makan --- berapa sardin dalam gigitan tunggal.

Ingat, 90% daripada aktiviti yang dapat dilihat dari bot itu sendiri - anda tidak perlu memasukkan air untuk melihatnya. Sudah tentu, untuk menyelam di kalangan banyak jerung, ikan lumba-lumba dan ikan paus adalah impian setiap penyelam tetapi kita sering mempunyai sedikit masa untuk melihat umpan tindakan cepat bola yang penyelam lebih suka untuk melompat lurus dalam dengan hanya topeng, sirip dan bersnorkel untuk tidak terlepas kedua tindakan.

Pengembaraan ini bukan untuk semua orang. Terdapat hari panjang di laut dan adrenalin mengepam pertemuan dengan nombor yang tidak dapat dibayangkan haiwan marin. Jika ini adalah benar-benar 'benda' anda, ia akan menjadi percutian seumur hidup. Jika anda mabuk laut selepas setengah jam di laut, maka ia tidak begitu menyenangkan !!

2013 Sardine RunGambar Sardin Run

Kos dan butir-butir Adventure ini dapat dilihat di sini

Kami juga menawarkan Shark Diving Safaris di Afrika Selatan dan Mozambique, Safaris dalam Negara Rizab Permainan Big dengan 'Big 5' (Gajah, Badak, Buffalo, Lion dan Leopard) di dalam kenderaan atau di atas kuda serta menawarkan cuti santai onour pantai yang indah dengan lawatan sehari ke Rizab Negara. Sila hubungi kami di info@discoveringafrica.net

kita berbahasa Indonesia